Jan Tore Sanner hyller nærbutikken

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) hyller nærbutikken. Men butikkene overlever ikke uten kunder. – Vent med hyttehandelen til du kommer til nærbutikken. Plutselig har du behov for at den er der, sier statsråd Sanner.

LOKALMAT: Statsråd Sanner fant tonen sammen med Haugen gardsmat fra Sogn. Lokalmat-produsenten selger varene sine både i nærbutikk og på markeder. Foto: ANB

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner lovpriser både nærbutikken og Merkur-programmet i et jule-intervju med Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Nærbutikken er det store samlingspunktet og selve limet i lokalsamfunnet. Den drives av en engasjert kjøpmann som virkelig brenner for nærmiljøet, sier Jan Tore Sanner.

– Merkur-programmet har vært en stor suksess og betyr mye for butikkene i utkanten av landet. Men det hjelper ikke å få støtte til ny kjøledisk eller bensinanlegg hvis ikke kundene ser nytten av nærbutikken, legger kommunalministeren til.

Han har selv besøkt flere nærbutikker i Merkur-programmet. Han ble også fascinert av å møte Haugen gardsmat fra Flåm i Sogn og Fjordane, som selger sine produkter både gjennom nærbutikken og forskjellige markeder.

Statsråden peker på at nærkjøpmannen ofte kan kalles en gründer.

– Kjøpmenn som driver nærbutikken er mer opptatt av å utvikle og styrke nærmiljøet enn bare å selge melk og brød. Salg av lokalmat eller andre tilleggstjenester må til for å sikre butikkøkonomien. Samtidig er nærbutikken ofte avgjørende for at folk skal kunne bo og trives på bygda. Butikk er liksom noe du bør ha i nærheten, sier Jan Tore Sanner til ANB.