Tufsingdal fikk butikken tilbake

200 tufsingdøler og flere hundre hyttefolk slipper å kjøre fire mil for å handle lenger. I fjor vår ble bygda Tufsingdalen i Hedmark stående uten butikk. Nå har Hanne Håsether Slemdal gjenåpnet butikken, med god hjelp fra Os kommune og Merkur-programmet.

Tufsingedalen igjenåpning.jpg

GLADE SAMBYGDINGER: Kjøpmann Hanne Håsether Slemdal (t.v.) blir satt pris på av bygdefolket. Her er det Aud Irene Bakken og Siv Hedlund som gratulerer. Foto: Jan Kristoffersen, Østlendingen.

Den nye kjøpmannen har god erfaring med butikkdrift. Hun jobbet sammen med den gamle kjøpmannen i tre år, før hun plutselig ble stående uten jobb da butikken stengte.

– Noe måtte jeg finne på, og det var da jeg virkelig begynte å jobbe med tanken på å gå fra ansatt til selv å drive butikken i bygda mi, sier Hanne Håsether Slemdal (37) til avisa Østlendingen.

For hjemme i Tufsingdalen vil hun bo. Her vil hun at hennes to barn skal vokse opp, og her vil hun bli gammel.

– Samtidig så jeg hvor sårt tiltrengt en nærbutikk er, sier Hanne.

Kommunal støtte

Det er ikke lett å starte opp igjen en butikk som har blitt nedlagt. Men med god hjelp fra tidligere driver og ikke minst god hjelp fra kommunen og Merkur ordnet det meste seg. Os kommune bidro med det den kunne økonomisk, og la 160.000 kroner på bordet for etablering og kjøp av butikklokalene. Merkur-programmet har gitt tilsagn om 400.000 kroner i investeringsstøtte.

– Med dette på plass løsnet det, og åpningen er starten på noe jeg håper vil være en butikk for bygda og hyttefolket i mange år framover, sier Hanne Håsether Slemdal til Østlendingen.

Butikken vil ha post i butikk, tipping og apotek. I tillegg vil de drifte Statens vegvesen sitt serviceanlegg ved siden av butikken. Alt dette skal bidra til å gjøre det økonomisk mulig å drive butikken.

Tufsingedalen kunder.jpg

SOSIALT: Butikken er en viktig møteplass for bygda, sier (f.v.) Thor A. Rusten, Bjørg Rusten og Steinar Håsether. Foto: Guril Bergersen, Arbeidets Rett.

Savnet møteplassen

Det var fest i Tufsingdalen da butikken markerte åpningen på torsdag. Både bygdefolk og hyttefolk gav uttrykk for at de satte stor pris på å få nærbutikken tilbake:

- Å ha en åpen butikk betyr alt. Vi har gjennom året lært oss å skrive lister. Det er fire mil til nærmeste butikk, så hvis man glemmer noe, er det ikke bare å ta en tur på butikk, sier kundene Thor A. Rusten og Bjørg Rusten til Arbeidets Rett.

De opplyser at møteplassen er minst like viktig for dem som selve matutsalget. Butikken har en kaffikrok med plass til et titalls personer

- Kafeen har vært veldig savnet. Den betyr like mye som butikken for mange, sier Bjørg.

Den beste gaven

Ordfører Arnfinn Nergård og hele formannskapet i Os stilte opp på butikken på åpningsdagen.

- Betydningen av å ha en åpen butikk i bygda er stor. Tufsingdølene har nå fått noen erfaringer med ikke å ha butikk. Så jeg utfordrer tufsingdølene til å støtte opp om butikken. Den beste gaven noen kan gi butikken, er et lojalt bygdesamfunn, sa ordfører Nergård i sin hilsen..

VIDEO: Intervju med kjøpmann Hanne Håsether Slemdal