Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Oves varesenter årets butikk i nord
Tre personer med blomst og diplom. Foto.
ÆRE: Ove Hætta i Maze satte stor pris på hederen. T.v. Merkur-konsulent Elisabeth Gamst Mathisen og styreleder i Merkur, Inge Ryan.

Oves varesenter årets butikk i nord

4. mars 2014

Nærbutikken i Maze har fått Merkur-programmets pris for beste nærbutikk i Troms og Finnmark. Kjøpmann Ove Olsen Hætta tok imot prisen på en konferanse for 60 distriktskjøpmenn i Tromsø tirsdag kveld.

Prisen for beste nærbutikk blir delt ut hvert år til den distriktsbutikken som har hatt den beste utviklingen når det gjelder butikkvalitet, tilleggstjenester, økonomi og funksjonen som servicesenter og møteplass for bygda.

Hilsen fra Sanner

Kjøpmannen i Maze fikk også en hilsen fra kommunalminister Jan Tore Sanner. Statsråden understreket at det er hans mål å bygge opp om den framtidstroen og det sterke lokale engasjementet som mange flinke butikkdrivere viser rundt om i Norge.

– Nasjonale myndigheter er helt avhengige av slike ildsjeler rundt om, ildsjeler som Ove Olsen Hætta. Gode butikkdrivere som ham hviler ikke lenge på laurbær, de er i utvikling, tar grep og finner gode løsninger for butikken og for lokalsamfunnet, sier Jan Tore Sanner

– Dette var veldig overraskende.  Jeg har mange kollegaer som er mye flinkere enn meg. Men i år ble det altså min tur, sa Ove Hætta da han mottok prisen av styreleder Inge Ryan i Merkur.

Aktiv i lokalsamfunnet

– Oves varesenter i Maze har et vareutvalg som er godt tilpasset sitt marked. I tillegg fungerer den som en sosial møteplass hvor driveren er aktiv i lokalsamfunnet med flere aktiviteter og tilstelninger for sine kunder.

Butikken har tilleggstjenester som drivstoff, post i butikk, tipping, medisinutsalg og fiskeutstyr. Butikken driftes godt med en total omsetning på vel 5 mill. kr, med god bruttofortjeneste og lønnsomhet, heter det i juryens begrunnelse.

Ove m kunde.jpg
UTBYGGING: Ove Hætta har satset store pengar på utvikling og modernisering av butikken i Maze.

Millionsatsing

Kjøpmannen i Maze har de siste åra satset mye på å utvikle og oppgradere butikken til beste for lokalsamfunnet. Nesten tre millioner kroner er investert til oppgradering både utvendig og innvendig, delvis finansiert med støtte fra Merkur-programmet. I fjor ble alle hyller og varer ble tatt ut, taket ble malt, nye hyller satt på plass, gamle gulfliser ble erstattet med nye og det ble satt inn ny kjøl og frys.

Det ble etablert en kaffikrok i det ene hjørnet av butikken. Og kjøkkenet ble rustet opp for produksjon av lokalmat basert på reinsdyrkjøtt og fisk. Utendørs ble det bygd ny trapp og rullestolrampe.

Drivstoffanlegget i Maze forsyner denne delen av Finnmarksvidda med bensin og diesel. I fjor fikk kjøpmannen installert kortautomat slik at kundene kan få drivstoff også når butikken er stengt.

Samfunnsentreprenør

Ove Hætta er levende engasjert i bygda, som ligger midt mellom Alta og Kautokeino. Han fikk stor oppmerksomhet da han stod fram i media og lovte gratis bleier og barnemat i et år til det første barnet som ble født i den samiske bygda. Bakgrunnen for utspillet var en markert nedgang i folketallet.

– Noe må gjøres for å unngå at folketallet i Maze skal gå enda mer tilbake. Vi må få folk tilbake, slik at ikke bygda dør ut, sier kjøpmannen som har vært aktivt med i Merkur-programmet i mange år.