Dokumentarfilm om nærbutikk

NRK skal i høst vise en dokumentarfilm om å drive nærbutikk i distrikta. Filmen følger kjøpmann Erland Vibe ved Holmsbu handel på Hurum gjennom et helt år.  På denne måten blir det satt søkelys på mange aktuelle problemstillinger for distriktskjøpmenn.

Film om nærbutikk.jpg

NÆRBUTIKK-FILM:  - Vi håper at vår film vil appellere både til hjerte og hjerne, sier produsent Torstein Nybø (t.v.) og regissør Ånund Austenå. 

- Vi har laget en fortelling om en kjøpmann, en butikk og et lite sted. Vi håper at folk vil kjenne seg igjen i denne filmen, sier regissør Ånund Austenå og produsent Torstein Nybø.

Nærbutikk-filmen er produsert av det uavhengige filmselskapet Mediamente, som har spesialisert seg på dokumentarfilm. Selskapet har blant annet vært  med på  å produsere den Oscar-nominerte dokumentarfilmen «Burma VJ», Gullrutevinner «Lykkelandet» og Amanda-vinner «Et steinkast unna».

«Vårt daglige brød»

Den nye dokumentarfilmen har fått tittelen «Vårt daglige brød». Filmen tar utgangspunkt i en kjøpmann som står midt i den vanskelige avgjørelsen om han skal vinterstenge nærbutikken eller ikke. Hvis han stenger, vil lokalsamfunnet lide og svekkes. Men kan han klare å holde butikken åpen gjennom hele vinteren, når bygda er uten hyttefolk og sommertrafikk?

Holmsbu opnar.jpg

HOVEDPERSON: Kjøpmann Erland Vibe på Holmsbu handel er hovedperson i filmen.

Filmen setter blant annet søkelys på konkurransen mellom små nærbutikker og store lavpris-kjeder, lokalsamfunnets lojalitet til nærbutikken og muligheten for å selge lokal mat i lokale butikker. Det kommer klart fram at butikken fungerer som et hjerte i bygda.

Skape engasjement

Filmskaperne har hele tiden hatt en dialog med NRK, med sikte på at den timelange filmen skal vises for et bredt publikum. Det er ikke satt opp noe endelig sendeskjema, men det er ventet at filmen blir vist på NRK 1 ut på høsten en gang.

- Vi ønsker at filmen skal appellere både til hjerte og hjerne. Vi ønsker å skape engasjement. Forbrukerne har stor makt, dersom de bruker den. Vi kan alle påvirke ved å bruke lommeboka, seier Ånund Austenå og Torstein Nybø.

Merkurs nettsider vil komme tilbake med mer informasjon om nærbutikk-filmen når sendetidspunktet er bestemt.