Statsråd Jan Tore Sanner: – Handle lokalt til jul

– Nærbutikken er navet i lokalsamfunnet og skaper gode lokalsamfunn. Bruk derfor nærbutikken i juleforberedelsene. Jeg ønsker alle en god julehandel, sier kommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner.

Sanner og Åkrafjordtunet.jpg

GODE SAMFUNN: Nærbutikken er med på å skape gode samfunn, sier statsråd Jan Tore Sanner og trekker fram Åkrafjordtunet i Sunnhordland som et godt eksempel.

Den nye statsråden har registrert at kjøpmenn i distriktene ofte er gründere. De er mer opptatt av nærmiljøet enn bare å selge melk og brød. Salg av lokalmat eller andre tilleggstjenester må til for å sikre butikkøkonomien. Flere steder blir små sentre og nye arbeidsplasser etablert rundt nærbutikken. Nærbutikken er med på å skape gode samfunn.

Pinnekjøtt til hele landet

Et strålende eksempel på dette, som er særlig relevant nå ved juletider, er Nærbutikken Åkrafjordtunet, og kjøpmann John Karsten Hustveit i Etne i Sunnhordland. Han har stor suksess som forhandler av lokale matprodukter, og sender i disse dager ut store mengder pinnekjøtt til ulike deler av landet.

- Nettbutikken gjør det mulig å selge varer til hele landet. Vi får bestillinger på fenalår helt fra Finnmark. Nå før jul går det ut mange esker med firmagaver, forteller John Karsten Hustveit.

Eventyret i Åkrafjorden startet med en liten nærbutikk og familiebedriften Lundal som produserte spekemat og kjøttvarer basert på lokale råvarer. Senere er det bygd opp flere bedrifter rundt dagligvare-butikken. 20 personer er i dag sysselsatt innenfor varehandel, reiseliv, produksjon og salg av lokalmat.  Nærbutikken er navet som virksomheten er bygd rundt.

Vil utvikle samarbeidet

Kjøpmannen ved Åkrafjorden deltar aktivt i regjeringens Merkur-program for å utvikle og styrke butikker i distrikts-Norge. Hans erfaringer er gull verdt i den videre utviklingen av arbeidet for gode dagligvarebutikker i distriktene.

- Merkur hjelper butikkene og gir dagligvarebutikken flere bein å stå på. Samtidig får kundene et bedre tjenestetilbud og gode nærmiljø styrkes. Det som er positivt for butikken, er samtidig positivt for bygda og folka som bor der. Det er noe av essensen i de gode resultatene som Merkur gir, sier Jan Tore Sanner i en pressemelding fra departementet.

Kommunalministeren sier at han vil utvikle samarbeidet, mellom nasjonale myndigheter, Merkur, lokalsamfunn og den enkelte butikkdriver, slik at butikken stadig blir styrket og videreutviklet langs både gamle og nye spor. 

- Kan det legges bedre til rette, slik at turistbedriften kan samarbeide bedre med butikken? Kan den lokale bonden finne en forhandler for sine lokale spesialiteter på lokalbutikken? Kan Alma på 83 få levert varer fra den lokale butikken, samtidig som hun får hjelp med snømåkinga? Jeg tror mulighetene er mange. Noen er allerede utprøvd, mange med godt resultat. Jeg tror også at mange muligheter fremdeles ikke er uttenkt eller utprøvd, sier Jan Tore Sanner.

Ønsker god julehandel

Statsråden mener det viktig å få til et godt samspill mellom butikken og bygda. Skal vi ha gode lokale butikker og levende nærmiljø, må vi som kunder også bruke disse, og bidra til videreutvikling.

– Butikken kan være en viktig krumtapp for gode varer, gode sosiale møteplasser og en arena for nyskaping – også nå ved juletider. Mange kan ha stor glede og nytte av å besøke sin lokale butikk i julehandelen. Mange butikker har blant annet et godt utvalg av lokale matspesialiteter, som kan brukes i egen julefeiring, eller som gaver til venner og familie. Bruk nærbutikken! poengterer Jan Tore Sanner.
 

Her er kommunalministerens artikkel, slik den ble lagt ut på departementents nettside.