Coop og Rema 1000 går sammen

De to dagligvarekjedene Coop og Rema 1000 inngår innkjøpssamarbeid. Kjedene slår seg sammen dersom Konkurransetilsynet helt eller delvis godkjenner et tilsvarende samarbeid mellom Norgesgruppen og ICA.

Rema og Coop pressekonferanse.jpg

GOD STEMNING: Tonen var god mellom de to konkurrentene, Ole Robert Reitan og Svein Fanebust, på felles pressekonferanse.

De to partene har etablert et felles innkjøpsselskap med navnet Core. Avtalen er signert, og selskapet eies 50/50 prosent av de to partene. Dermed kan det gå mot at dagligvaremarkedet i Norge deles mellom to store aktører.

- Vi har inngått avtalen for å sikre vår konkurransekraft og forbrukernes interesser i en dagligvarebransje med stadig skjevere konkurranse. Gjennom et felles innkjøpsselskap kan vi fremforhandle innkjøpspriser og betingelser som sikrer at vi fortsatt kan konkurrere hardt om kundene, sa Svein Fanebust i Coop Norge Handel og Ole Robert Reitan i REMA 1000 på en felles pressekonferanse i dag.

Opp til Konkurransetilsynet

Konkurransetilsynet skal avgjøre om det godtar et innkjøpssamarbeid mellom Norgesgruppen og ICA i midten av januar 2014. Dersom Konkurransetilsynet stopper det planlagte samarbeidet mellom Norgesgruppen og ICA, vil avtalen mellom Rema 1000 og Coop ikke bli iverksatt.

Dagligvarekjedene Coop og Rema 1000 nekter for at de driver ren utpressing når de inngår innkjøpssamarbeid for å blokkere det samme hos konkurrentene.

Dette er ingen utpressing men en realitet. Vi har ikke andre våpen i skuffen for å sikre vår egen butikk, sa Reitan.

Coop og Rema 1000 sa dette er den eneste logiske måten å svare på en helt eller delvis godkjennelse i samarbeidet mellom Norgesgruppen og ICA.

Dropper avtalen

Avtalen mellom de to gigantene Rema 1000 og Coop trådte i kraft allerede mandag 9. desember. Selskapet Core, som skal drive innkjøpene for de to selskapene, er opprettet. Allerede 10. desember var de to partene hos Konkurransetilsynet for å få godkjent sin avtale.

– Vi har også en termineringsklausul i avtalen. Det går ut på at avtalen annuleres dersom Konkurransetilsynet finner at avtalen mellom Norgesgruppen og ICA ikke kan gjennomføres. Ved en delvis godkjenning vil vi sammen gjøre tilpassninger som svarer på dette, sier administrerende direktør Svein Fanebust i COOP Norge Handel.

«Et PR-stunt»

Forbrukerrådet og matleverandørene spår høyere priser og dårligere utvalg i hyllene hvis Ica og Norgesgruppen får samarbeide, og Coop og Rema 1000 får samarbeide.

- Vi ser på dette som et rent PR-stunt. Ryktene har versert i lang tid og vi vet at Rema og Coop har vært i så tett dialog at de kunne lansert dette for mange måneder siden. Vi vet også at Reitan og Coop er i dialog med Konkurransetilsynet, og de vet at det snart kommer en konklusjon fra tilsynet. Da er timingen perfekt for å legge press på Tilsynet, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle-Friis i Ica Norge en kommentar til Aftenposten.

Han legger til at han regner med at Konkurransetilsynet forstår at Coop og Rema spiller et spill.

- Vi tror også det er utopisk at to kamphaner som Rema-sjef Ole Robert Reitan og Coop-sjef Svein Fanebust kan samarbeide om noe som helst, sier Takle-Friis.