Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Selger surkål til Dubai og Zalo til Spania
Person i kassen i butikk. Foto.
300 PAKKER: Hvert år sender Anton Stebergløkken rundt 300 pakker med matvarer fra butikken i Heidal til nordmenn i utlandet. Foto: GD

Selger surkål til Dubai og Zalo til Spania

5. desember 2013

Leirbu Handel er ikke som andre nærbutikker. Anton Stebergløkken selger norsk mat til utlandet, like gjerne som han selger dagligvarer til folk i Heidal.

Langt fra nærmeste by ligger landets eneste nettbutikk som selger vanlige norske dagligvarer til utlandet. Det har kjøpmann Anton Stebergløkken gjort siden 2000. Nå ruster han opp butikken.

– Jeg har investert 130.000 kroner i ny nettbutikk og løsning. Du vet, det finnes ikke utkanter på internett, sier han til Gudbrandsdølen Dagningen.

Tilleggs-inntekt

Leirbu handel har eksistert siden 1936. Stebergløkken har jobbet her siden 1971. Snart er han pensjonist, men før det vil han gire opp og satse mer på hele verden.

Ideen til en internasjonal nettbutikk fikk han fra Sverige for 13 år siden. – Det var en som prøvde tilsvarende i fjor, men han måtte gi opp. Jeg har nå holdt på. Det er ikke store omsetningen, men det hjelper nå litt, sier Stebergløkken.

Tilleggsinntekten fra nettbutikken er på cirka 200.000 kroner i året. Det betyr rundt 300 pakker, fra Heidal til de fjerneste himmelstrøk.

I høst har han solgt melkesjokolader til Tyskland, nøkkelost til USA og 5–6 pakker Evergood filtermalt kaffe til London.

Dyr porto

En kunde i Dubai vil ha norsk surkål. Ei kvinne i Spania vil ha grønnsåpe og Zalo. Kundene er som regel utflyttede nordmenn eller turister som har vært i Norge og falt for den norske maten. Portoen blir som regel dyrere enn selve maten, men det er ikke så farlig, ser det ut til. Folk bestiller likevel.

– Brunost, kaviar, bakepulver, vaniljesukker. Og sjokolade da. Det er de mest populære varene. Totalt har jeg 306 varer i nettbutikken nå, forteller han til GD.

Fram mot jul er det ekstra mange bestillinger. Han har prøvd med bunadsdokker og kniver også, men det gikk ikke så bra. Det er norsk tradisjonskost som selger.

Her er Antons nettbutikk