Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  – Bokhandelen har en unik posisjon
Person framfor bokhylle. Foto.
KULTURFORMIDLER: - Den lokale bokhandelen er et utstillingsvindu for bøker og forfattere, sier Trine Stensen i Bokhandlerforeningen.

– Bokhandelen har en unik posisjon

22. november 2013

– Det er en myte at den fysiske bokhandelen er på overtid. Bokhandelen har fremdeles en unik posisjon i Norge, sier adm. direktør Trine Stensen i Bokhandlerforeningen.

Aldri før har det blitt solgt så mange bøker i Norge som nå. Bokhandelen holder stand som den viktigste kanalen for kjøp av bøker. 58 prosent av bokkjøperne kjøpte sin forrige bok i fysisk bokhandel. 16 prosent av bokkjøperne oppgir at de kjøpte sin forrige bok på nettet, viser undersøkelsen som ble gjennomført av Ipsos MMI for Bokhandlerforeningen i sommer.

– Det er gledelig at bokkjøp i bokhandel ligger stabilt høyt. Det har ikke skjedd dramatiske endringer de siste årene, sa Trine Stensen da hun møtte 10 distriktsbokhandlere på en Merkur Bok-konferanse på nyetablerte Eldorado bokhandel i Oslo.

Bokhandler-lederen var opptatt av slå i hjel fire populære myter: At bokhandelen bare selger bestselgere, At det bare er skoleungdom bak kassa. At den fysiske bokhandelen er på overtid. Og at bokhandlerne ikke vil omstille seg. Ingen av delene stemmer.

Mindre marginer

Men Stensen la ikke skjul på at det har blitt mer krevende å være bokhandler. Bokhandlene har fått konkurranse fra mange nye salgskanaler.  Marginene har blitt mindre. Og bøker konkurrerer i stadig sterkere grad med andre varer og leserens bruk av tid.

«Bok i butikk» har vært den store stygge ulven for bokhandlerne de siste årene. Tidligere kunne de regne med stort salg og god fortjeneste på bestselgerne som Jon Michelet og Jørn Lier Holst.  Nå blir de mest populære bøkene solgt i store mengder dagligvarebutikker – og alle mulig andre steder.

Være attraktiv

– Det nytter ikke å bruke tid på å klage over dette. Det stjeler bare tid og energi. Bruk heller kreftene på å utvikle bokhandelen slik at den blir attraktiv for kundene, oppfordret redaktør Birgit Christensen i Cappelen Damm.

Hun utfordret bokhandlerne til å være annerledes, være spennende, tenke stort, lage konkurranser, skape stoppeffekter og satse på litterære arrangement. Sosiale medium og samarbeid med kino og forlag ble også nevnt.

– Faghandelen har sin styrke. Dagligvarebutikker har ikke bokdatabase og mulighet for bestilling. Kan du skape varme og opplevelser i bokhandelen, så har du noe som konkurrentene ikke har, sa Birgit Christensen.

M Bok Eldorado 1.jpg
MERKUR BOK: 10 bokhandlere fra Nord-Norge og Østlandet deltok på konferansen på Eldorado bokhandel i Oslo.