
Mini-butikk med fokus på nordnorsk kystkultur
John H Giævers landhandel på Havnnes i Troms må være landets minste Merkur-butikk. Men det er ikke mange distriktsbutikker som kan skryte av så lang familiehistorie, så flott beliggenhet og så mye levende kulturhistorie, både innenfor og utenfor butikklokalet.
Fasaden på den lillebutikken er prydet med gamle reklameskilt for Tiedemanns tobak og Langaards Mixture. En liten robåt står oppstilt like utenfor inngangsdøra, sammen med en skulptur av en flaksende skarv. Noen meter lenger borte står to gamle bensinpumper. På den andre siden av gårdsplassen kan du se flere gamle, hvitmalte bolighus. Ved kaia er det et stort fiskebruk, men hovedvekt på produksjon av tørrfisk. I ei av de gamle buene er det innredet selskapslokale. Her er også stilt uten del inventar fra den gamle landhandelen.
Bygningene på Havnnes ble ikke brent under evakueringen av Finnmark og Øst-Troms i 1944, i motsetning til alle andre hus i området. Ved hjemkomsten i mai 1945 ble det funnet en plakat med beskjed på tysk om at stedet ikke skulle brennes da det hadde kunstnerisk verdi («künstlerisch wertvoll»). En tysk offiser med sans for bygningsmiljø hadde rett og slett vernet hele stedet!
Det unike miljøet på Havnnes er nå fredet av Riksantikvaren, som et bygningshistorisk, arkitektonisk og kulturhistorisk viktig eksempel på et nordnorsk handelssted fra 1800-talet. Den økende turismen i ferd med å gi nytt liv både til butikken og stedet.

Post og flytebrygge
Butikken på Havnnes har tatt vare på sitt gamle preg som landhandel. Den gamle kjøpmannsdisken er fortsatt i bruk. Vareutvalget er nok litt redusert i forhold til den gamle landhandelen, der du fikk kjøpe alt fra strikkepinner og fiskeutstyr til klær og sko. Men butikken har stort sett de varene som Uløyas 40 innbyggere trenger. Butikken kan også tilby nybakt brød og ferske Oslo-aviser hver morgen. Her er også post i butikk.
Da ferjekaia ble flyttet en km lenger øst, ble det plass for en flytebrygge med landgang rett utenfor butikken. Dette prosjektet har fått støtte gjennom Merkur-programmet. Butikken har også fått støtte til å investere i ny bensinpumpe til drivstoffanlegget. Havnnes har i dag Nordreisa kommunes eneste tilbud om salg av diesel på kaia.

Startet i 1795
Den lille butikken har de siste årene hatt en omsetning på 1,5-1,8 millioner kroner, inkludert salg av drivstoff. Det er ikke mulig å få lønnsom drift med en så liten omsetning. Butikken blir derfor subsidiert av firmaet Johs. H. Giæver AS, med gratis strøm og husleie.
– Vi har valgt å la butikken være firmaets ansikt utad, både når det gjelder tørrfisk-produksjonen og turismen. Butikken er åpen hele dagen, forteller Einar og Thorvald Giæver.
Vegg i vegg med butikken ligger hovedkontoret til den tradisjonsrike fiskeribedriften, som har virksomhet også i Henningsvær, Djupvik og Kongsfjord. Forretningen ble startet av Tomas A. Lyng i 1795 og overtatt av Giæver-familien i 1868. I dag er Johs. H. Giæver mest kjent for produksjon og eksport av tørrfisk. Og tørrfisk er også et produkt du kan få kjøpt i butikken.

Skiturister og fisketurister
De siste årene har Havnnes opplevd en god vekst i turismen. Hver vinter kommer det båter med skiturister som vil stå på ski i Lyngsalpene og de bratte fjellsidene på Uløya. Interessen har ikke blitt mindre etter at tv-serien «71 grader nord» gjorde opptak på øya i fjor.
Om sommeren kommer det mange fisketurister. Seks gamle hus på handelsstedet er innredet med tanke på overnatting, med til sammen 35 senger. Det er også bygd mange nye hytter på Uløya.
– Vi tror at det vil komme flere turister og hyttefolk til Havnnes. Det vil kunne være med på å sikre butikken, sier Einar og Thorvald Giæver.