Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Vil gi gratis bleier til det første barnet
Person med bleiepakker i hendene. Foto.
FØDSELS-PREMIE: Ove Hætta lover gratis bleier i ett år til det første barnet som blir født i Masi i Finnmark.

Vil gi gratis bleier til det første barnet

28. mai 2013

KjøpmannOve Hætta vil få opp igjen folketallet i Masi. Nå lover han gratisbleier og barnemat i ett år til det første barnet som blir født i samebygda! – Noe må gjøres for å hindre fraflytting, seier den engasjerte kjøpmannen.

Mandag stod Ove Hætta fram på førstesida i lokalavisa Altaposten, sammen med Tore Turi i Maze bygdelag. Det spreke stuntet ble lagt merke til langt utenfor Finnmarks grenser. Tirsdag spanderte landets mest leste avis, VG, et helsides oppslag.

– Som kjøpmann bryr jeg meg om hva som skjer i bygda. Noe må gjøres for å unngå at folketallet skal gå enda mer tilbake. Sammen med bygdelaget har vi bestemt oss for en aksjon for å snu trenden. Vi må få folk tilbake, slik at ikke bygda dør ut, sier kjøpmannen som også er aktiv i Merkur-programmet.

Snuoperasjon

Tidligere har det bodd 450 innbyggere i Masi, midt mellom Alta og Kautokeino. Nå er det mellom 220 og 230 innbyggere igjen. 40 barn går på skolen og ytterligere 10 barn er i barnehagen. Hittil i  år er det født ett barn. Kjøpmannen vet ikke om noen som er på vei. Men han er spent på om løftet om gratis bleier, skal gi flere barn neste år.

– Jeg burde kanskje ha fjernet kondomene fra butikkhylla. Men jeg vet ikke om jeg tør helt. Kanskje jeg kan selge prevensjon til turistene som kommer om sommeren, smiler han.

Hætta hevder at han nesten ikke har solgt ett eneste glass med barnemat de siste årene. Bleiesalget har også vært labert. Folketallet går gradvis nedover. Derfor er det på høy tid med en snuoperasjon, mener både kjøpmann og grendelagsleder.

Moderniserer butikken

Kjøpmannen i Masi er ikke redd for å satse på bygda. I disse dager er han i gang med en større opprustning av Ove’s Varesenter. Alle hyller og varer skal ut. Taket skal males, nye hyller skal settes opp, gamle og utslitte golvfliser skal erstattes av nye, butikken skal få ny kjøl og frys og det skal etableres en kaffikrok i det ene hjørnet av butikken. Ute blir det bygt ny trapp og rullestolsrampe.

På kjøkkenet skal han få kjøttsag og vakuumpresse, til produksjon av lokalmat basert på reinskjøtt og fisk. Butikken har drivstoffanlegg som forsyner denne delen av Finnmarksvidda med bensin og diesel. Nå skal han få installert kortautomat slik at kundene kan få drivstoff også når butikken er stengt.

Oves Varesenter 2.jpg
FLERE BARN: Masi trenger flere barn, dersom bygda skal holde folketallet oppe. Dette er bakgrunnen for at Ove’s Varesenter nå går ut og oppfordrer de voksne i bygda om å ligge tettere sammen…

Tror på bygda

Samlet prislapp for alle investeringene vil ligge på to millioner kroner. I løpet av de tre siste årene har Ove’s Varesenter fått tilsagn om en million kroner i støtte gjennom Merkur-programmet.

– Jeg er villig til å satse egne midler fordi jeg har tro på bygda. Når denne utbyggingen er ferdig, vil jeg ha en moderne og godt tjenlig butikk og vil ikke ha behov for ytterligere tilskudd på mange år, sier han.

Ove Hætta poengterer at han ikke ville ha kunnet gjennomføre en så stor utbygging, uten å få investeringsstøtte gjennom Merkur-programmet.

Ove’s Varesenter har en årlig omsetning på 5,5 millioner kroner. De siste åra har han greidd å komme ut med et lite overskudd på butikkdriften. Men etter moderniseringen av butikken vil han sitte med stor gjeld, til tross for mye statlig støtte.