Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Rush av kunder i «folke-butikken»
4 personer inni butikk. Foto.
NYE OG GAMLE KUNDER: Kjøpmann Erik Martinussen gleder seg over mange kunder etter nyåpning av butikken på Engesland.

Rush av kunder i «folke-butikken»

27. februar 2013

Kundene står i kø på Nærbutikken Engesland. To måneder etter at bygdeutvalget slo alarm, har den utsatte butikken fått på plass både ny aksjekapital og ny kjøpmann.

Den eldre kvinnen er ute på sin ukentlige handletur. På kassedisken ligger melk og poteter og andre nødvendige varer. Tre handleposer blir fylt opp.

– Vil du hjelpe meg å bære ut? spør kvinnen.

– Selvfølgelig, svarer Erik Martinussen, mannen som ble headhuntet av Merkur-konsulent Roy Michaelsen for å drive videre den nedleggingstruede butikken.

Jobbet døgnet rundt

Det har vært noen hektiske uker for den nye kjøpmannen i Birkenes i Øst-Agder. Mandag 4. februar åpnet Nærbutikken Engesland, etter at det først hadde blitt gjennomført en styrt avvikling av Vegusdal Nærmat.

– Jeg har jobbet døgnet rundt. Den siste uka ble det 90 timer. Folk spør om jeg er galen. Men jeg vil bare at butikken skal opp og stå, sier Erik Martinussen.

Den ivrige kjøpmannen kommer egentlig fra Vesterålen. Han har jobbet både som snekker og fritidsleder før han flyttet sørover og fikk smaken på butikkdrift. Blant annet har han drevet bensinstasjon i Seljord og nærbutikker på Kviteseid og Tessungdalen i Telemark.

– Å drive som kjøpmann er mer en livsstil enn jobb. Du må være imøtekommende som person, vise stor interesse for butikken, snakke med kundene og finne ut hva de ønsker, reflekterer han.

Engesland redningsmann Fvennen.jpg

Aksjer for 400.000 kr

Butikken på Engesland har vært drevet i 115 år. Like før jul kom det fram at den gamle driveren ville gi seg. Omsetningen var fallende og økonomien var ikke god. Meldingen ble mottatt med sjokk av Vegusdal Ve og Vel (VVV), som innkalte til krisemøte på bedehuset. Uten butikk ville det bli vanskelig å holde på barnefamiliene som hadde slått seg ned i bygda.

Merkur-konsulent Roy Michaelsen gav uttrykk for at det var fullt mulig å drive butikken videre. Men da måtte bygdefolket bruke butikken og snakke positivt om den til andre. Det var også nødvendig å reise ny aksjekapital.

I løpet av kort tid ble det solgt aksjer for 400.000 kroner. Hver aksje har en verdi på 5.000 kroner. I tillegg fikk det nye selskapet tilsagn om 369.000 kr i investeringsstøtte fra Merkur -programmet. Pengene ble brukt til kjøp av to nye frysere, pluss butikkinnredning og utstyr. Det skal også brukes penger til etablering av en kaffikrok.  Engesland var så heldig at de fikk 75 prosent tilskudd etter de nye støtte-reglene som ble innført i januar.

– Saksbehandlingen hos Merkur ble unnagjort på to dager. Det er veldig raskt, kommenterer Roy Michaelsen.

Omsetning på 4 mill. kr

Det var mye som måtte gjøres før butikken kunne reåpnes. Tre mann tok på seg oppdraget med nedvasking. Gamle varer måtte ut. Nye varer måtte inn. Prislappene på hyllekanten måtte fornyes.

Mye står igjen ennå. Blant annet skal bygges en koselig kaffikrok rett innenfor inngangsdøra. Men det viktigste er at bygda i løpet av kort tid har fått butikken opp og gå.

– Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger. Både fra bygdefolk og hyttefolk. Noen hadde nesten gitt opp butikken på Engesland, forteller Erik Martinussen.

Butikken har budsjettert med en omsetning på 4 millioner kroner. Den nye kjøpmannen har god tro på at det skal være mulig å drive lønnsomt i Sørlands-bygda. Butikken dekker et marked på rundt 100 husstander. Det er to mil til neste butikk. Nytt drivstoffanlegg ble etablert for få år siden.

Engesland drivstoff.jpg
DRIVSTOFF-ANLEGG: Butikken på Engesland selger både dagligvarer og bensin.

 

 

Nordisk prosjekt

Engesland er inne i en positiv utvikling, med stadig flere unge folk. Mange jobber i Vennesla, 3-4 mil lenger sør. Barneskolen like ved butikken har 74 elever. 32 barn har plass i barnehagen.

Bygdelaget har i flere år deltatt i et stort nordisk prosjekt for bygdeutvikling, LISA-prosjektet. Det er utviklet spennende planar for et stort bygdetun like bak dagens butikk, med ny butikk, grendehus, lekeplass og 8-14 boliger. Her skal det bli både eldrehusvære og attraktive leiligheter for ungdom som ønsker å flytte tilbake til bygda.

Men disse planene er avhengig av at bygda har en butikk.