Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Inviterer hele bygda på julelunsj
To personar med pepperkaker. Foto.
TILBYR SERVERING: Anne Laugen og Håvard Skeie åpner dørene for bygdefolket på lørdag.  100 personer er ventet til den tradisjonelle jule-lunsjen i butikken. Foto: Jon Terje Fossland, Oss i Joker

Inviterer hele bygda på julelunsj

7. desember 2012

Kjøpmann Håvard Skeie har invitert sambygdingene sine til koselig julelunsj i 15 år. Lørdag forbereder han seg til å ta imot 100 mennesker i et splitter nytt tilbygg, finansiert gjennom Merkur-programmet.

Når kundene kommer til  Joker Foldereid i Nord-Trøndelag i morgen, vil de møte et innbydende
koldtbord med ørret, kalkun, gløgg, julepålegg og alt annet som hører
julen til.

– Dette er en tradisjon. Lunsjen går av stabelen andre eller tredje lørdag i desember. De første årene var det jeg som organiserte hele lunsjen, men nå har ledelsen ved samfunnshuset overtatt, forteller Håvard Skeie til «Oss i Joker».

Naturlig sentrum

Kjøpmannen får sponset varer fra Gilde, Tine, Bakers og Bama. De som vil delta på jule-lunsjen, betaler 50 kroner. Overskuddet går til driften av samfunnshuset i bygda. Kjøpmannen tror at han får litt igjen for arrangementet ved at flere kunder handler i butikken før og etter lunsjen. Det er likevel lysten til å gjøre noe for menneskene i lokalsamfunnet som er den store drivkraften.

– Vi er ikke like flinke til å besøke hverandre som vi var før. Da får vi som kan, åpne dørene og skape nye arenaer for å møtes. Jeg får mange hyggelige tilbakemeldinger på lunsjen. Og så lenge folk møter opp, stiller jeg butikken til disposisjon, sier Håvard Skeie.

Men det er ikke bare på lørdag at butikken på Foldereid fungerer som samlingsplass for de 400 som bor i bygda. Søndag blir det tenning av julegrana foran butikken, like etter lysmessen i Foldereid kirke. Etterpå er det fakkeltog ned til samfunnshuset, der kvelden avsluttes med sang og lek.

– Butikken vår er det naturlige sentrumet for bygda, så det passer fint å samles her. Man skal verne om sosiale sammenkomster. Julegrantenningen tror jeg er noe som bygdas innbyggere, meg selv inkludert, gleder seg til hvert år, sier Skeie.

Gi bygda eierskap

Joker Foldereid deltar i Merkur-programmet sitt prosjekt med fokus på butikken som sosial arena. Han er nå i gang med å reise et stort tilbygg på 100 kvadratmeter, med plass til kafe med kjøkken og sanitærrom, pluss to leiligheter. Nybygget blir ikke ferdig før til våren, men i morgen tjuvstarter kjøpmannen ved at de nye lokalene blir tatt i bruk til lunsj-servering. Det gamle bygget inneholder dagligvarebutikk, dyreklinikk og postsortering.

Kjøpmannen har hatt flere møter med Nærøy kommune, lokale lag og organisasjoner for å diskutere hvordan det nye lokalet kan bli til mest mulig nytte for folket i bygda. Det er snakk om å leie ut kafeen til ulike slags arrangement på kveldstid, for eksempel til vising av fotballkamper på storskjerm. Kjøpmannen har en del gode ideer, men han er opptatt av at bygdefolket sine behov må komme fram. På nyåret inviterer butikken til folkemøte, der Merkurs prosjektleder også vil delta.

– Det er viktig at flest mulig føler eierskap til nybygget. Jeg føler at vi er godt i gang. Den økonomiske støtten gjennom Merkur-programmet gjør til at tannhjulene snurrer veldig mye enklere, sier Håvard Skeie.

Foldereid nybygg red.jpg
NYTT KAFÉBYGG: Håvard Skeie ser fram til å få ferdig tilbygget til butikken. Her blir det kafé-tilbud og muligheter for at bygda kan bruke lokalet på kveldstid. Foto: Jon Terje Fossland, Oss i Joker.